jueves, 10 de mayo de 2012

SANT ANTONI (THE GOLDEN FARN)

   Història
 El “Predi SANT ANTONI”(1), conegut també com THE GOLDEN FARM, està situat a la riba nord del port de Maó, a l’illa de Menorca, Illes Balears, Espanya.
 El seu nom ens recorda la victòria de les tropes d’Alfons III, el Franc, que entrà al port de Maó el 5 de gener, i després d’esperar l’arribada de la resta de la flota (de més de 100 naus i milers de soldats) dispersa per el temporal, desembarcà i s’enfrontà amb l’exèrcit illenc, el 17 de gener de 1.287, diada de Sant Antoni. Derrotat, Abú Umar ibn Said, el moixerif de la Menorca musulmana, es refugià al castell de (Santa Àgueda) Sent Agayz, on capitulà el 21 de gener.
 Al llarg de l’història, la finca ha estat vinculada als principals esdeveniments que s’han succeït a l’illa, i nombrosos han estat, els personatges que s’hi han vist involucrats.
 El primer dels episodis reconeguts per els historiadors és remunta a l’any 1.535, quan el rector Mosson Bartomeu Mir de Maó, va travessar nedant el port per demanar, als pagesos del Predi, un cavall per anar a cercar ajuda a les poblacions veïnes, davant del saqueig del que eren objecte els maonesos per part del pirata Barba-roja (2). 
Totes les invasions de l’illa, han estat vinculades a aquesta casa, degut possiblement a la seva ubicació privilegiada i a les formidables vistes i perspectives que té sobre el port i la bocana. 
El 19 d’agost de l’any 1.781, l’exèrcit espanyol, reforçat amb tropes franceses, sota al comandament del Duc de Crillon, inicien el desembarcament en terres de la finca, a la platja de Sa Mesquida, on varen romandre acampats durant una llarga estada. El governador sir James Murray es retirá a Sant Felip. Mesos més tard, el 6 de gener de 1782, començà l’atac general, i finalment la guarnició britànica capitulà el 4 de febrer de 1.782. Carles III d’Espanya manà celebrar anualment, en memòria d’aquest fet, la Pasqua Militar el dia d’Epifania.
 El mateix esdevingué amb el personatge més conegut que ha passat per aquesta singular casa, ens referim a l’Almirall Horaci Nelson, qui, amb tota la seva flota va romandre a resguard en el Port de Maó l’estiu de l’any 1.800. Li agradava pujar al Predi de Sant Antoni per allotjar-se, gaudir-ne de les vistes i per a mantenir una situació privilegiada. La llegenda explica que és a la finca on és trobar Lady Emma Hamilton.

Altres personatges famosos vinculats al Predi foren, entre altres, l’Emperadriu d’Àustria i Reina d’Hongria, Elisabet de Wittelsbach, duquessa de Baviera, més coneguda com Emperadriu Sissi. La darrera Reina d’Itàlia, Maria Josep de Bèlgica. El Príncep de Gales, Eduard VII, amb la seva esposa, la princesa Alexandra de Dinamarca, i dues de les seves filles, Victòria i Maud, amb el nuvi, que més tard és convertiria en Haakon VII de Noruega, dels que és coneix que varen tastar la ja coneguda caldereta de llagosta, cuinada per la família del Predi. O també el Kàiser d’Alemanya i rei de Prússia Guillem II, que va dipositar flors a la tomba del seu amic Von Bunsen, enterrat al cementeri anglès, ubicat dins la finca, a prop de la mar (3).
 L’any 1.900, és varen donar una part dels terrenys que servirien per la construcció del canal de Sant Jordi, necessari per a evitar els naufragis que es produïen en els freqüents trasllats dels militars entre la Mola i la Maó.





No hay comentarios:

Publicar un comentario